Cilj ovogodišnje  teme  Međunarodnog dana muzeja pod nazivom  „Muzeji kao središte kulture: budućnost tradicije“  bio je naglasiti važnost muzeja u savremenom društvu koje se nalazi pred izazovima  vrtoglavog tehnološkog napretka. 

U skladu s tim,  Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica postavio je izložbu U čast bitke za čovjeka: 40 godina Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica. Izložba  posmatra historiju muzeja kroz društveno – političke transformacije kroz koje je bosanskohercegovačko društvo prošlo u proteklom periodu i u skladu s tim nagalašava njegovu važnost.
Istovremeno, u saradnji sa EU Info Centrom BiH, u muzeju je održana video prezentacija pod nazivom „Virtuelna posjeta evropskim muzejima“ tokom koje su se posjetioci mogli upoznati sa najznačajnijim evropskim muzejima. Tako su posjetioci muzeja imali priliku pogledati dio postavke Albertina muzeja i Prirodnjačkog muzeja u Beču, vidjeti neke od najpoznatijih i najcjenjenijih djela izloženih u pariškom Luvru i Acropolis muzeju u Atini, i na taj način se pridružiti milionima evropljana koji proslavljaju Evropsku noć muzeja.