U Organizaciji SABNOR-a BiH, OO UABNOR-a Jablanica, Društva „Josip Broz Tito“ iz Jablanice i Općine Jablanica te JU Muzej „Bitka za ranjenike na Nereetvi“ Jablanica , 09.maja 2020.godine obilježena je 77. godišnjica “Bitke za ranjenike na Neretvi” i 75. godišnjica pobjede nad fašizmom.

Nažalost, ove godine zbog pandemije coronavirusa nije bila organizovana centralna manifestacija, nego su u cilju kontinuiteta obilježavanja “Bitke za ranjenike na Neretvi” delegacije SABNOR-a BiH i Općine Jablanica položile cvijeće i odale počast svim borcima koji dadoše živote u borbi za pobjedu nad fašizmom.
Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić obraćajući se prisutnima kazao je da su i danas u vrijeme pandemije srca antifašista bila uz prisutne u Jablanici. “Ima nas mnogo. Ima nas sve više i jačamo svakim danom. Ovo može biti sjajna poruka i drugima da krenu našim putem. Ovaj 9. maj dočekujemo u vremenu u kojem svjedočimo žilavom neofašizamu svuda oko nas. Vojnički fašizam 1945. jeste pobijeđen, ali širom Evrope, pa i kod nas niču i razvijaju se sve snažnije ideje neofašizma. Nažalost, u našoj zemlji neofašizam je prisutan i u najvišim državnim organima, odakle se često i kreiraju nove akcije. Mnoge forme toliko su česte da smo na njih naviknuti i da ih mnogi od nas nikako i ne primjećuju. Naša obaveza i zadaća je da o tome govorimo i djelujemo, te da ne budemo tek salonski antifašisti. Sada trebamo ljude od akcije i općenarodni front“, poručio je Đulić.
Načelnik Općine Jablanica Salem Dedić rekao je da je plato pored muzeja Bitka na Neretvi oduvijek mjesto antifašizma i čovjekoljublja, te da će Jablaničani uvijek s posebnim pijetetom doživljavati ovo mjesto. “Svjedočimo i kako sile mraka veličaju fašizam, aktivne su i nama preostaje samo iskreno se boriti protiv njih. Ne smijemo zaboraviti ni da smo u vremenu 1992.-1995. odbranili i Bosnu i Hercegovinu od agresije onih koje slobodno možemo nazvati fašistima. Oni su htjeli da unište sve što je prije građeno. Ponosni smo, nastavljamo put kojim idu građani, udruženja i organizacije koje baštine narodno-oslobodilačku borbu“, rekao je Dedić.
Prisutnima se obratila i direktorica JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica Azra Đelmo koja je kratko podsjetila na historijski značaj Bitke na Neretvi te istakla važnost očuvanja sjećanja na antifašističku borbu iz Drugog svjetskog rata. „U tu svrhu potrebno je ulagati puno u zaštitu ovog kompleksa. Mi u muzeju smo sretni da evo ove godine, svjedočimo obnovi mosta. Jer je to garancija njegove zaštite i garancija očuvanja ovog kompleksa. Svjedoci smo da je poslije devedesetih godina većina memroijalnih muzeja ovog tipa ili prenamijenila svoju funkciju ili u potpunosti zatvorila vrata, autentična mjesta borbi iz drugog svjetskog rata su zapuštena, a to je prvenstvo zato što njihove lokalne zajdnice nisu prepoznale značaj ovakvih lokaliteta. Stoga je na prvom mjestu izražavam veliku zahvalnost prije svega Općini Jablanica koja se može ponositi s tim da čuva svoje antifašističko naslijeđe i naravno dosadašnjim upravama i uposlenicima muzeja koji su to radili sa velikim entuzijazmom.